O KOLÁČÍCH A CROISSANTECH


Těsto na koláče zaděláváme plnotučným mlékem a obsahuje kromě mouky žloutky z podestýlkových vajec, vanilkový cukr, máslo, droždí a citronovou kůru.

.České, nebo moravské? Český koláč je "tlačený", kdy se náplň dává nahoru (v našem případě tvaroh nebo mák). Moravské koláče vznikají podobně jako buchty: do placičky těsta zabalíme tvaroh a teprve po vykynutí vytlačíme kolečka a dozdobíme povidly či ovocem. Žádné směsi ani marmelády, prostě ovoce.

Croissantové těsto, to je celkem složitá věc: těsto z mouky, vajec, másla a droždí necháváme zrát v lednici přes noc. Druhý den jej vyvalujeme a prokládáme máslovými bloky. 

Překládáme a opět vyvalujeme. A zas a znova, až je vrstev 24... a to je ten okamžik, kdy nám těsto začne "lístkovat" a zamotaný croissant vypadá jak na boulevardu Saint-Michel!